dissabte, 30 d’octubre del 2010

Mals temps per a la llengua

Dimecres ens vam llevar amb la trista notícia de la mort de Joan Solà, filòleg insigne i gran lluitador per la llengua, entre moltes altres coses. El trobarem a faltar per la seva gran vàlua personal i professional i perquè, n'hem tingut una nova confirmació, corren mals temps per al català.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha pres la decisió de suspendre alguns articles del reglament d'ús del català a la Diputació de Lleida i a l'Ajuntament de Barcelona. Es veu que els articles que declaraven el català com a llengua preferent en determinats usos d'aquestes institucions han ofès greument algunes mentalitats, les quals no han trigat gaire a buscar les maneres (sembla que sempre les acaben trobant) per mirar de tirar enrere allò que ha costat tant d'anar conquerint.

Últimament, els professionals de la llengua estem d'acord a afirmar que alguna cosa ha anat canviant en els últims anys: les empreses ja no veuen la necessitat de traduir els documents al català (per què gastar-hi diners si no fa cap falta...), la qualitat lingüística ja no té cap valor (total, ens entenem igual, no?) i, per tant, la llengua que fan servir determinats organismes i entitats fa riure, TV3 i Catalunya Ràdio emeten anuncis publicitaris en castellà, hi ha escoles i instituts on es parla mínimament el català... Podria continuar ad infinitum... i els meus col·legues traductors, correctors i professors ho podrien subscriure, però no crec que valgui la pena: tothom se n'ha adonat, d'aquesta situació. Una altra cosa és que sigui políticament correcte en determinats àmbits assenyalar aquests despropòsits.

Corren mals temps per al català i per a les humanitats en general... Gairebé diria per a la civilització, però no vull ser titllada d'exagerada.